Varför ta steget till en VPS?

Du kanske redan har en hemsida på ett jättebra webbhotell. Eventuellt har du även ett litet företagsnätverk på kontoret och en statisk IP-adress som gör det möjligt att komma åt kontorsservern även hemifrån? Varför skulle du då behöva en Virtual Private Server – VPS – kan man fråga sig. Faktum är att det ena inte utesluter det andra, vilket kommer att förklaras närmare.

En VPS klarar mer än bara webbsidehosting

När man säger ”server” tänker de flesta automatiskt på en webbserver, vilket vi använder för att hosta våra hemsidor. Men en VPS är i princip en helt egen dator. Medan en hostingtjänst låter dig ha din hemsida online, så innebär en egen dator att du exempelvis kan ha företagets filer säkerhetskopierade i molnet, samt att du kan logga in på datorn och använda program som installerats på ditt användarkonto. Osäker på vilken VPS leverantör du ska välja? VPS24.se jämför VPS:er från olika svenska leverantörer.

Med en VPS kan du hosta din egen hemsida genom att exempelvis sätta upp en Apacheserver. Eftersom du har ett helt operativsystem att arbeta med kan du även installera extern programvara som övervakar din hemsida. Eller varför inte konfigurera botar som sköter uppdateringar av exempelvis Twitterflödet, eller hjälper dig att publicera bloggar och artiklar på bestämda tidpunkter när du själv ligger och sover mitt i natten?

Ett helt eget nätverk

I princip kan du med bara en VPS och tillräckligt lagringsutrymme skapa ett helt företagsnätverk. Driver du din egen blogg eller hemsida och har anställda kan du skapa olika användarkonton. Då får alla sitt eget digitala work space där de kan spara sina filer och installera just de program de behöver. I praktiken blir det även ett virtuell privat nätverk vilket ger möjlighet till oerhört säker kommunikation, då allt är krypterat. Ni riskerar inte längre att konfidentiella uppgifter kommer på avvägar, inte heller måste ni krångla med att skicka stora filer via mail och liknande. Snabba överföringar och delade mappar gör det lika lätt att utbyta material som om ni jobbade på en och samma dator.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *