En site som tipsar om webbhotell

Vad är hosting?

När det gäller hosting finns det många olika faktorer att ta hänsyn till. I denna text ska vi försöka bena ut begreppen. Att hosta innebär att man hyr in sig på en eller flera servrar. I regel innebär detta att du får hosta en domän eller ett webbhotell där du kan ladda upp din hemsida och publicera information. Vilken information som får publiceras är dock reglerad i svensk lag.

Hur fungerar det?

Vad innebär det att hosta? I normalfallet innebär det att man ges tillgång till en hemsida med tillhörande e-postadress. Dessa kan man sedan fritt förfoga över för att publicera den information som man önskar, med undantag för sådant som bryter mot lagen och hostingsföretagets användaravtal. Men exakt vad som ingår i hosting-begreppet varierar kraftigt beroende på vad som åsyftas. En variant är det som på engelska kallas för ”Shared web hosting service” vilket betyder att den egna hemsidan blir placerad på en server tillsammans med ett stort antal andra hemsidor. Detta kan hemma flexibiliteten. En annan variant är det som kallas för Managed hosting service där kunden får egen tillgång till hela servern och administrerar innehållet genom en FTP-klient istället för att göra det i de CMS-verktyg som webbhotellet erbjuder.

Vad kostar det?

Många företag erbjuder sina kunder hosting men det är viktigt att jämföra dem vilka de är, om de är stabila och vilken typ av support de erbjuder. Välj sedan den leverantör som kan möta dina behov på bästa sätt. Det kan också vara bara att förvissa sig om vilka expansionsmöjligheter som ges så att du inte växer ur, exempelvis, ditt webbhotell för snabbt. Att hosta hos Sveriges ledande leverantörer kostar idag mellan 250 kr/mån – 270 kr/mån men priserna skiljer sig åt beroende på om du är företagare eller privatperson. För privatpersoner är det i regel billigare att hosta sitt utrymme.

Länkar inom Webbhotell & Domännamn

Webhotelli.club – Jämför Finska webbhotell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *