5 typer av spamkommentarer

by Mikael Widéen on 2012/03/09

Kommentarsspammare är trista och tröttsamma personer, som oftast inte tillför diskussionerna något utan bara vill ha en tillbakalänk. Den här bloggen har nästan varit förskonade från dessa problem, även om kommentarslänkarna blir dofollow efter tre kommentarer. Mycket naturligtvis tack vare Akismet.

Men på sista tiden har det dykt upp lite väl mycket kommentaresspam. Ofta i form av en rättså ok kommentar, men med ett nyckelord i namnfältet. Därför bestämde jag mig för att skriva en kommentarspolicy och den finns ovanför kommentarsfältet.

Jag rekommenderar alla att hålla efter kommentarsspammarna och även att skriva sin egen kommentarspolicy. För det finns en del negativa saker med spamkommentarer.

1. Din bloggs seriösitet sjunker eftersom spamkommentarer med länkar till tvivelaktiga sajter kan få dina besökare att undra var de har hamnat.

2. Ur SEO-synpunkt finns risken att din blogg påverkas då länkarna ofta leder till ”dåliga områden” på nätet som Google uttrycker det.

Alla spamkommentarer är inte lika lätta att identifiera. Därför tänkte jag återpublicera den infographic som du ser nedan.

Vad har du själv för erfarenheter av spamkommentarer på din eller dina bloggar?

5 typer av spamkommentarer

Skapad av disruptive.nu

{ 4 comments… read them below or add one }

Kim mars 9, 2012 kl. 20:03

För ett par månader sen höll jag på att bygga om kommenteringssystemet på min restaurangsite och naiv som jag var så stängde jag av bla captchan i några dagar och BOOM! Xrumertomtar bokstavligen mördade min databas. Lesson learned, kör numera facebook comment på de större siterna då det krävs mycket mindre moderering och ger dessutom bra trafikboost när fler blir inblandade i diskussionerna.

Sen är jag lite osäker på om google crawlar dessa kommentarer eller inte har hört både och.

Svara

Mikael Widéen mars 9, 2012 kl. 22:27

Har klarat mig ifrån Xrumer som tur är. Men var det många som lämnade kommentarer när du hade captcha? Kan tycka det är lite jobbigt att fylla i, blir oftast fel också så man får skriva in bokstäverna flera gånger. Har också funderat på Facebook comment, nu när jag byte tema.

Svara

Kim mars 10, 2012 kl. 16:23

Jag körde inte vanlig captcha utan en egenutvecklad. Den snurrade tio olika frågor i stil med
Är gräs grönt eller blått?
är eld varmt eller kallt?
är is varmt eller kallt ?
osv..
Jag fick inte in en enda botkommentar under den tiden jag körde denna. Antalet kommentarer har minskat något men jag ser trafikboosts på de sidorna som får kommentarer. Jag vet inte riktigt än vilket jag ska köra på min sida då jag även har betygsättning av ställen på sidan och tidigare skulle folk skriva minst 20 ord och sätta betyg på ett ställe. Men nu är kommentaren separerad från betygsättningen i och med att det är facebook comments, vet inte riktigt vilken väg man ska gå där.

Svara

Topaffiliate.se mars 10, 2012 kl. 19:15

Jag gjorde en svensk produktsida till kommande spelet Grand Theft Auto 5. Direkt i kommentatorsfälten så fick jag ryska kommentarer och även engelska kommentarer om hur underar min sida var. Det kan ju kännas något fel med tanke på att sidan är på svenska. Givetvis fanns det länkar med i varje kommentar!

Vill passa på att tacka för en bra blogg som jag sparat i RSS-feedern. :)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: