Tjäna pengar på bloggen

by Mikael Widéen on 2010/11/21

Tjäna pengar på bloggen

Tjäna pengar på bloggen

Tjäna pengar på bloggen och leva på de inkomsterna är en dröm för många bloggare. Andra är nöjda om de får in tillräckligt för att kunna betala domännamnet och webbhotellet. Vilken målsättning man än har när det gäller att tjäna pengar på sin blogg så måste man ha en viss kunskap. För det räcker inte bara med att sätta upp en banner och hoppas på det bästa.

För att du skall få en grundläggande kunskap om hur du kan tjäna pengar på din blogg så har jag skrivit en del artiklar i ämnet och länkar från den här sidan till dem.

Tjäna pengar på bloggen

Det finns olika sätt att tjäna pengar på sin blogg på. Vanligast är antingen Google Adsense eller genom olika affiliatenätverk. Fördelen med Google Adsense är att du i princip bara behöver klistra in koden som du får från Google på din blogg. Adsense ser nämligen till att visa relevanta annonser för din blogg automatiskt, vilket ökar chansen för att någon skall klicka på annonsen. Sen får du betalt per klick och hur mycket du får betalt beror bland annat på hur stark konkurrensen är för olika nyckelord. Det är också det senare som är nackdelen med Adsense. Ett klick ger oftast sämre betalt än ett lead i ett affiliateprogram, plus att man i förväg inte vet hur mycket ett klick är värt.

Genom att gå med i ett affiliatenätverk får du tillgång till många olika annonsörer som du kan visa annonser för på din blogg. Det kostar inget att vara med i ett affiliatenätverk och du kan vara med i hur många du vill, vilket är bättre för dig för då har du ett större utbud och en annonsör kan ge högre betalt för en försäljning i ett affiliatenätverk än i ett annat. Det lönar sig att jämföra. Dock är det lite jobbigare med affiliatenätverk än med Adsense. Du måste själv leta upp passande annonsörer för din blogg och lägga in deras annonskoder. Men ganska snart så kommer du att tycka det är roligt också, för du får själv experimentera för att öka dina försäljningar.

Ett annat alternativ är annonsnätverk. Här lägger du också upp en kod på din blogg och sen är det annonsnätverket som fixar annonsörer och ser till att annonserna visas på din blogg. Kraven från annonsnätverken är dock lite högre. Oftast måste din blogg vara ett företag och sen finns det vissa krav om visst antal besökare och så vidare. Men ett annonsnätverk som är relativt öppet är Tailsweep, som är värt att prova.

Att sälja annonser direkt till annonsörer är en mycket bra idé, då du får behålla hela kakan själv. Finns ju inga förmedlare mellan dig och annonsören som vill ha betalt. Dock är det mer tidskrävande med direktförsäljning av annonser, plus att du bör ha en hyfsad mängd besökare för att vara intressant. Om du inte har en mycket nischad blogg förstås.

betalt för att skriva recensioner och andra typer av texter är också ett alternativ att få pengar på som bloggare. Här är det Blogvertiser som är dominerande, om inte allena rådande i Sverige. Genom Blogvertiser får du uppdrag från olika annonsörer om att exempelvis recensera deras produkter. Du får sen betalt för att du skrivit artikeln.

Har du egna produkter att sälja som är kopplade till din blogg (nu pratar jag inte om ebutiker) är det också ett utmärkt sätt att dra in pengar på genom din blogg. Säg till exempel att du bloggar om träning. Då kan du skriva en ebok om exempelvis hur man lägger upp ett bra träningsprogram och sälja den eboken för en slant.

Använd rätt verktyg. För att tjäna pengar på bloggen behöver du också använda bra verktyg som underlättar för dig i ditt arbete. Har du en wordpressblogg med eget domännamn (vilket rekommenderas starkt) behöver du först och främst ett bra webbhotell. Själv har jag haft den här bloggen hos City Network och därefter hos City Cloud och är riktigt nöjd med båda. Det är samma företag, det som skiljer är att det första är ett vanligt webbhotell medan det senare är en virtuel sevrver.

Ett annat bra verktyg för wordpressbloggar är pluginet Eclips Link Cloaker som döljer dina affiliatelänkar! Bra för besökare som tycker att affiliatelänkarna ser ”konstiga ut” och även för Google som inte gillar rena affiliatesajter. Du kan läsa min recension om Eclips Link Cloaker här.

Detta var några exempel på hur du kan tjäna pengar på din blogg. Nedan hittar du länkar till artiklar som jag har skrivit i ämnet och som ger mer handfasta tips på hur du kan gå tillväga.

Skapad av disruptive.nu

{ 23 comments… read them below or add one }

Samuel Liljekvist november 21, 2010 kl. 14:23

Tack för ännu ett bra inlägg! Visst drömmer man om att tjäna så mycket på sin blogg att man kunde leva på det. Dina tips hjälper en på vägen mot drömmen!

/Samuel

Svara

Internetarbete januari 21, 2012 kl. 13:04

Känns som om många har samma dröm, skulle vara intressant med lite statistik över hur många som drar igång internetmarknadsföringsprojekt för att sedan tröttna och lägga ner dessa planer. Hur många procent är det som orkar gå igenom ”den tuffa tiden” i början, och hur många ger upp när det inser att det krävs hårt arbete och mycket tid för att lyckas på nätet.

Svara

Jonny Elofsson november 21, 2010 kl. 16:45

Härlig artikel! Men länken till Blogvertiser är knasig. ;)

Svara

Mikael Widéen november 21, 2010 kl. 19:02

Nackdelen med att inte testa allt innan publicering. Men som tur är har jag observanta besökare. Tack Jonny!

Svara

Otto november 22, 2010 kl. 18:33

Jaa, det vore inte fel att tjäna en liten peng på sin blogg.. behöver inte vara så mycket, men ändå så att man blir lite motiverad!

Svara

Pameee november 25, 2010 kl. 08:29

Hej webmastern, jag undrade mig om jag kunde få tjäna pengar i mitt blogg och jag ta annonser med Tailsweep och Google adsense? hoppas att ni kan svara på mitt frågan! Tack

Svara

Ralph december 9, 2010 kl. 21:35

Ja varför inte Pameee, såvida inte Blogger har något att invända.

Svara

Sofia N januari 25, 2011 kl. 20:01

Du glömde att man kan tjäna pengar på Nattstad när man bloggar

Svara

Adam mars 11, 2011 kl. 19:26

En Trevlig artikel som kommer hjälpa mig i mitt arbete med min blogg. Tack

Svara

Rasmus / Tjäna pengar på undersökningar mars 17, 2011 kl. 10:14

Mycket bra och välskrivet inlägg må jag säga :)

Jag använder de 2 ”stora”. Det vill säga adsense och affiliatenätverk. Men jag arbetar mycket med clickbank istället för de svenska. Fungerar utmärkt och snart kan jag tjäna en heltidslön på detta sätt :)

Svara

Stefan Nilsson april 28, 2011 kl. 21:06

Twittrade med det kontot (@omtvserier) där jag har flest följeslagare och hoppas på det bästa. Kul idé för att få reklam :)

Svara

lyxbloggen.se juli 6, 2011 kl. 14:00

Du jag gillade lamporna i bannern det var riktigt snyggt!F.ö. vill gärna sammarbeta med dig så att du kan tjäna pengar på din blogg. Besök gärna vår hemsida. http://www.tjänapengarpådinblogg.com

Svara

Javad Amini september 5, 2011 kl. 13:56

Jättebra blogg!

Svara

Mikael Widéen september 5, 2011 kl. 15:55

Tack Javad!

Svara

Copywriter november 12, 2011 kl. 23:41

Det bästa nya man kan tjäna bra med pengar på är att visa reklamvideoklipp på sin blogg. Sk virala videos. kanonbra och folk klickar verkligen!

Svara

Mikael Widéen november 13, 2011 kl. 00:09

Finns ett par jag känner till Unrulymedia och Goviral network. Nackdelen är att ersättningen är låg, det är inte många cent man får när någon tittar på videon.

Svara

Philip från "Tjäna pengar snabbt" december 12, 2011 kl. 23:23

Tackar för sammanfattningen om hur man kan tjäna pengar på sin blogg. Jag har inte testat alla olika metoder, men jag har hört talas om de flesta. Hur fungerar tailsweep tycker du? Jag har fått för mig att det bara är de större bloggarna som det fungerar bra för. Jag kör nog vidare med Google Adsense så länge!

Svara

Orkidemamman januari 1, 2012 kl. 17:15

Hej!
Intressant blogg!
Jag är helt ny på detta och har fått godkänt från adsense. Dock förstår jag inte VAR jag ska klistra in HTML-koden? I min blogg skriver du? Vart då? I ett inlägg bara så där eller i några inställningar??
Tacksam för svar!!
Tack=))

Svara

Mikael Widéen januari 1, 2012 kl. 19:40

Hej. Vill du visa annonserna i exempelvis din sidebar kan du gå in under mallar och leta upp sidebare och där under lägga in din annonskod.

Hur det funkar med enskilda inlägg vet jag inte då jag inte använder Blogger.
Annars finns det säkerligen mer info här.

Svara

tjäna pengar på internet februari 7, 2012 kl. 15:22

En sak som du inte tar upp i inlägget är e-tjänster. Där kan man också tjäna stora pengar – men det gäller förstås att då besitta kunskap och dela med sig av det på något sätt och att hjälpa personer eller företag med saker. Exempel är Google som erbjuder bra sökresultat eller annonsnätverk som erbjuder en mötesplats för företag och personer med hemsidor.

Svara

Mikael Widéen februari 10, 2012 kl. 14:19

Länken till din blogg har tagits bort. Se kommentarspolicy varför.

Svara

Nila september 6, 2012 kl. 22:47

Tack, jag är nybörjare, informationen är hjälpsamma.

Svara

Mimmi Nyman maj 19, 2013 kl. 22:38

Kanonbra tips! =D

Svara

Leave a Comment

{ 7 trackbacks }

Previous post:

Next post: