Webmastern + Thesis = sant!

by Mikael Widéen on 2010/10/15

Du som har besökt bloggen tidigare har säkert märkt att jag bytt tema. Nu kör jag med Thesis som är ett premium WordPresstema.  Anledningen till att det kallas för premium är att temat kostar pengar, närmare bestämt 87 dollar.

Kanske undrar du varför jag köper ett tema för 87 dollar när det finns hur många WordPressteman som helst som är gratis. Jo, anledningarna till att jag köpte Thesis var:

  1. SEO-prespektiv. Thesis är ur sökmotoroptimeringssynpunkt ett mycket bra tema. Sen slipper du också att använda dig av All in One SEO Pack plugin.
  2. Snygg design utan att du behöver göra så mycket. I princip skulle det gå att använda det utseendet på temat som man får när det är installerat.
  3. Lätt att fixa till designen om man nu vill göra det. Du kan exempelvis lägga upp headerbild hur enkelt som helst utan att fixa med koden. Precis som med det nya standardtemat i WordPress 3.0.
  4. Själva temat laddar snabbt. Bra för dina besökare och bra för din position i Google.
  5. Temat kostar pengar en del pengar och därmed ökar seriösiteten på din blogg. Det ser helt enkelt mer proffsigt ut.

Just nu håller jag mest på med att lära mig temat. Användandet av hooks kändes ju inte helt självklart i början. Men som tur är finns många guider till Thesis både hos dem själva och på andra ställen. Men det är ett helt annat sätt att jobba på design- och layoutmässigt eftersom man slipper att gå in och pilla i koden.

Som du ser så är inte allt klart än vad gäller designen, utan det är en pågående process. Men det blir nog bra när det blir klart.

Sen kommer jag nog framöver att skriva en del om Thesis efterhand som jag lär mig mer.

Vad tycker du om bytet till Thesis eller om temat i sig självt.

Skapad av disruptive.nu

{ 25 comments… read them below or add one }

J.Backlund oktober 15, 2010 kl. 21:37

Det var på tiden Mikael! :-D Jag kör själv med Thesis på mina hemsidor, köpte Developer versionen.

Jag hade också lite svårt att förstå hook i början men när man förstått hur det används så är det ju en helt underbar funktion! Det finns även ett plugin som heter Thesis OpenHook som gör det mycket lättare att lägga till egen kod med hjälp av hooks.

Till er som är sugna på Thesis, köp det!

Svara

Mikael Widéen oktober 15, 2010 kl. 21:48

Har haft Thesis i fyra dagar nu och är frälst. Kan bli hur bra som helst, särskilt om jag letade upp en designer som kunde fixa utseendet på bloggen bättre än jag kan.

Svara

Olof oktober 15, 2010 kl. 23:32

Ska jag vara ärlig tycker jag den första designen var snyggare. Alltså förrförra (den med lövet i loggan). :) Vad var det de temat hette?

Svara

J.Backlund oktober 16, 2010 kl. 08:03

Sett till designen så kan jag hålla med men det är allt bakom kulisserna som är intressant för egen del. Det går att anpassa thesis rätt mycket men man kan då bli tvungen att ändra kärnfilerna.

Svara

Lena oktober 17, 2010 kl. 02:33

Du behöver inte (ska inte) ändra i kärnfilerna. Du ska använda custom_functions.php. Ändrar du i kärnfilerna försvinner allt vid varje ny uppgradering, och så förändras strukturen i ramverket. Då är det bättre att du skapar ett ”childtheme” till Thesis.

Svara

Mikael Widéen oktober 17, 2010 kl. 14:45

Temat heter Revolution Code Blue

Svara

Stefan oktober 15, 2010 kl. 23:44

Jag använder själv Thesis på en mängd sajter – däribland Innovatoren.se, ducedo.com och omTVserier.se. Till en början var jag frälst men problemen uppstod när jag ville visa olika antal sidebars vilket var helt omöjligt utan att redigera i ”kärnfilerna”. Nu är jag på jakt efter ett nytt tema till biggest-loser.se inom hälsa/träning där framförallt texten är läsbar. Några förslag?

Svara

Stefan oktober 16, 2010 kl. 18:58

Jag använder också Thesis på ett par bloggar och det jag gillar är som ni nämnt tidigare att det finns så många inställningsmöjligheter, lätt åtkomliga.
En annan fördel med Thesis som jag ser det, är möjligheten att kunna använda custom-filer, då behöver du inte redigera i originalfilerna. Lägger du till en funktion eller gör en ändring i CSS som inte blir bra, då är det lätt att backa på ett enkelt sätt.

Svara

Stefan oktober 16, 2010 kl. 21:36

Glömde att säga att jag håller på att utvärdera ett annat WordPress-tema just nu, Suffusion http://wordpress.org/extend/themes/suffusion.
Detta tema är om möjligt ännu mer konfigurerbart från admin än Thesis, och dessutom är det gratis (GNU GPL 3). Det tar en stund innan man kommer underfund med strukturen i gränssnittet, sedan är det bara att låta kreativiteten flöda. :-)

Svara

Mikael Widéen oktober 16, 2010 kl. 23:39

Du får gärna återkomma och berätta vad du tycker om temat efter din utvärdering.

Svara

Stefan oktober 17, 2010 kl. 00:28

Jag återkommer gärna och berättar om hur jag upplever temat.
Är intresserad av att höra om era erfarenheter av Thesis, och även om AdSense, så jag kommer att följa din blogg Mikael. Jag följer dig även på Twitter. :-)

Svara

Mikael Widéen oktober 17, 2010 kl. 14:46

Tack för det!

Svara

Walther oktober 16, 2010 kl. 22:28

Va bra att du använder Thesis! Det gör jag själv men jag har ingen som jag kan prata med om detta, ingen som kan hjälpa mig. Nu ska jag noggrant följa dina inlägg om Thesis.
Vad använder du för dina AdSense annonser? Jag använder AdSense Daemon och AdSense Optimizer.

Svara

Mikael Widéen oktober 16, 2010 kl. 23:43

Vi kanske kan hjälpa varandra med Thesis.

Själv använder jag AdSense Daemon för att placera annonser (alltså inte enbart Adsense) efter andra paragrafen i bloggposterna. Annars använder jag mig av Thesis Hooks. Min text A och B testa dina annonser kan vara intressant läsning för optimering av Adsense generellt och med Thesis exempel.

Svara

Stefan oktober 17, 2010 kl. 00:41

Fungerar AdSense Deamon med WP Multi Sites, så att annonser placeras på alla bloggar?

Svara

Mikael Widéen oktober 17, 2010 kl. 14:46

Har inte testat så jag vågar inte svara, men kanske någon annan som vet?

Svara

Rosie oktober 17, 2010 kl. 00:41

har också Thesis, jag skulle gärna vilja ha en Thesis guide på svenska, har letat men inte hittat nån! fick en del tips av @hans_g på twitter vad jag kunde hitta denna Thesis hjälpen/tutorial! http://thesishooks.com/ och detta pluginet finns på WP.org http://wordpress.org/extend/plugins/thesis-openhook/ ja det var det jag hade att bidra med :-)

Svara

Rosie oktober 17, 2010 kl. 00:47

http://mediasplatter.se/download/ här finns Svensk språkfil till Thesis Theme (version 1.7) för WordPress funkar på 1.8 också!

Svara

Mikael Widéen oktober 17, 2010 kl. 15:01

Tyvärr får jag inte den att fungera. Verka vara samma fil till Thesis som till WP-UserOnline-pluginet han har översatt.

Svara

Lena oktober 17, 2010 kl. 02:26

Thesis är bra!

Jag har just tweakat en Thesisdesign till en kund. Och det går att göra olika kolumner i temat utan att rota i hårdfilerna eftersom man ska använda custom_functions.php respektive custom.css. Min kund har 3 kolumner som default fast med en specialsida med undersidor som bara har två kolumner. Det är en massa trixande med hooks och filter för att få det att fungera, men det går. Jag till och med stoppade in ett nytt block utan problem. Jag ska själv gå över till Thesis (om jag hinner med att tweaka en design till mig själv). Thesis är bra men det har vissa begränsningar om man inte är mycket kunnig att hantera hooks.

mvh/Lena

Svara

Mikael Widéen oktober 17, 2010 kl. 15:01

Jo, det blir till att lära sig lite om hooks har jag märkt :-)

Svara

Lena oktober 18, 2010 kl. 20:18

å inte så lite heller, det är en snårskog (i mitt tycke) :)

Svara

Nabil oktober 18, 2010 kl. 23:37

Jag fullkomligt älskar Thesis. Det är så… rent! Och snabbt.

Svara

Petter Hedman november 6, 2010 kl. 10:14

Har precis införskaffat Thesis och kommer under helgen byta till detta fina Tema:) Det ser fräscht ut!
Är det enkelt att optimera för SEO? Kör med All in one seo, och gillar verkligen detta plugin. Är det lika bra att optimera genom Thesis temat?

Petter Hedman

Svara

Mikael Widéen november 6, 2010 kl. 14:40

Jag har ännu inte blivit färdig till att helt gå över till Thesis motsvarighet till All in one seo för de artiklar som jag skrev innan jag skaffade Thesis. Det är ju en process som man måste göra för att gå över från All in one seo. Men vad jag har förstått så skall det vara minst lika bra som pluginet.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: