Använder du annonsblockerare?

by Mikael Widéen on 2009/01/21

Annonsering på sajter och bloggar är något som utan tvekan delar internetanvändarna i två läger, de som är för annonsering och de som är emot. Kanske är det särskilt olika former av bannerannonsering man inte tycker om som exempelvis pop-ups.

Genom att använda Adblock Plus förhindrar du effektivt att det visas några banners på de bloggar du besöker. Fördelen för dig som besökare är att du slipper alla pop-ups, blinkande flash-annonser och bloggar som är fyllda med banners överallt.

Adblock Plus

Där det finns fördelar finns det också nackdelar. Nackdelarna drabbar bloggägaren som på grund av att besökarna inte ser bloggens annonser tappar i intäkter. Det drabbar också annonsörerna som köper annonsvisningar till ett fast pris, eftersom inte lika många som skulle sett annonserna ser dem.

Personligen tycker jag inte om Adblock Plus eftersom inte lika många ser de annonser som jag visar här på bloggen och som betalar mitt domännamn, webbhotell, annonskostnader med mera. Samtidigt som internetsurfare störs jag inte av reklamen på andras blogg eller sajter (inte ens Aftonbladet) så det är ytterligare en orsak för mig att inte använda Adblock Plus.

Men att många använder Adblock Plus visar att det är det mest populära add-onet för Firefox och det laddas ner ungefär 1,2 miljoner gånger per vecka.

Vad tycker du?

Använder du själv en annonsblockerare? Eller är du orolig för att det skall ske en ökning av användningen av annonsblockerare?

Skapad av disruptive.nu

{ 4 comments… read them below or add one }

linda januari 21, 2009 kl. 11:28

……….? Själv tycker jag om den.. Jag har den påslaget oftast.. man kan ju alltid låter bli genom att klicka bort den då och då – inte svårt. PopUp’s är ju ur jobbiga, och annars få man massvis med reklam och annat oönskade hela tiden. Jag är absolut inte emot reklam – I just don’t want it everywhere! :)

Svara

Ricky januari 24, 2009 kl. 04:05

Jag gör det enkelt för mig. Jag låter webbläsaren blockera pop-ups, något som Firefox sköter utmärkt. Om sedan en webbsida har reklam som stör mig så besöker jag inte sidan helt enkelt. Vill man ha besökare får man vara smart med reklam. Vi besökare ska inte behöva använda ad-blockers och annat som jobbar på VÅRA datorer för att vissa webbsidor har för mycket reklam.

Angående Aftonbladet så stör jag mig bara på allt som blinkar och rör sig, det tar för mycket fokus från innehållet, men Aftonbladet verkar sätta reklam-intäkter framför sina nyhetstexter…

Svara

Mikael januari 24, 2009 kl. 13:40

Jag är som sagt för reklam. Men diskuterar vi olika typer av reklamformat, så håller jag med både Linda och Ricky att pop-ups är inget roligt, åtminstone om det inte gäller reklam för den egna bloggen/sajten.

Men vad tycker ni om pop-ups som gör reklam för händelser/saker på den egna bloggen?

Svara

Ricky januari 24, 2009 kl. 16:32

Jag gillar ingenting som gör saker som jag inte vill. Visst att pop-ups kan användas i få extrema fall om man behöver göra sig hörd om man kanske ska byta domän eller liknande, men inte för att tipsa om gratis strumpor för 24 kronor. Visst får man ha reklam. Men så länge reklamen ”glider in” över innehållet (som det gör på alldeles för många sidor, och jag förstår inte hur man kan vilja att innehållet försvinner?), är i pop-ups, har ljudeffekter, eller blinkar överdrivet – så är det helt okej med mig. Folk måste ju försörja sig :)

Sen tycker jag att det är lustigt att många som använder ad-blockers själva har reklam på sin blogg/webbsida. Dubbelmoral? Ohja.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: